4 tips när du ska köpa bil - viktiga saker att tänka på!

Att köpa bil är ett av de största ekonomiska beslut vi tar. Oavsett om du köper ny bil eller begagnad finns det många saker att tänka på. Här följer några av de viktigaste.

1. Jämför bilförsäkring

Givetvis ska du teckna en bilförsäkring. Eftersom detta är en löpande kostnad är det alltid värt att ringa runt och be om offerter från olika försäkringsbolag. Se dock till att de försäkringar du jämför är likvärdiga. Hos vissa bolag kan du minska premiekostnaden genom att acceptera en högre självrisk. Detta innebär att du får betala mer om du måste nyttja försäkringen, men din årliga premie blir lägre.

Besparingar kan också göras genom att man begränsar försäkringens omfattning. För en gammal bil är det t.ex. kanske inte värt att ta ut en vagnskadeförsäkring. Vissa bolag ger också någon typ av rabatt om du monterar en särskild säkerhetsutrustning på bilen.

2. Räkna på värdeminskningen

Det är först när du bestämmer dig för att sälja din bil, eller byta in den mot en nyare modell, som du får reda på hur mycket pengar du förlorat på bilens värdeminskning sedan du köpte den. Den största värdeminskningen sker vanligen under det första året från det att bilen är ny.

Om du köper en ett år gammal bil från en välkänd återförsäljare har den nästan en likadan garanti som en helt ny bil, men någon annan har betalat för det första året värdeminskning. Hur långt bilen har gått ha oftast också en avgörande betydelse, men beroende på omständigheterna kan det naturligtvis vara svårt att minska det antal mil du kör per år. Förutom miltal är de två faktorer som påverkar värdeminskningen bilens skick och huruvida du kan bevisa att den fått regelbunden service.

3. Välj en etablerad bilhandlare

Idag finns det tusentals bilhandlare på den svenska marknaden och som kund är det inte alltid så enkelt att veta vart man ska vända sig. Vårt råd är därför att du i första hand väljer en etablerad bilhandlare när det är dags att köpa bil. Någon som är dokumenterat kunnig, med ett välrenommerat CV .

Det är en fördel om bilhandlaren har en egen verkstad i anslutning till sin verksamhet - något som enligt vår mening borgar för kunnighet och kvalitet genom hela processen. Givetvis ska du också se till att få generösa garantier på ditt köp. Ska du köpa bil i Skåne så kan vi rekommendera Mårtenssons-bil - en bilhandlare som uppfyller samtliga dessa kriterier och som dessutom har ett brett spektrum av olika bilmärken att välja mellan.

4. Service och underhåll

Priset är förstås en viktig parameter när du ska köpa bil. Men förbise för den sakens skull inte kostnaden för - och tillgängligheten av - underhåll och service. Tänk på att din bil kommer behöva regelbundet underhåll och glöm inte att ta med denna kostnad i kalkylen när du beslutar vad som kommer bli ditt nästa bilinköp.

13 Nov 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)